logo
606 482 153
737 267 334
info@jahodyhb.cz
Největší samosběr jahod na Vysočině

Recepty

Jahody mají vynikající chuť, krásnou barvu a spoustu vitamínu C. Můžeme je použít nejrůznějším způsobem, třeba s jogurtem, smetanou, kyselým mlékem, můžeme jimi zdobit pudinky nebo je nabídnout jen tak bez cukru jako ovocný dezert na mističce.

Můžeme jimi zdobit krupicovou kaši, rýžovou kaši, zkrátka každý moučník, třeba i dukátové buchtičky.

Jahodový zákusek

Suroviny
200 g krystalového cukru
1 dl oleje
1 dl vody
1 kypřící prášek
4 vejce
200 g polohrubé mouky

Náplň:
3  vanilkové pudinky
12 dl kompotových jahod
2 vanilínové cukry
3 pol. lžíce krystal. cukru

Na ozdobu
2 dl smetany  na šlehání
1 ztužovač  šlehačky

 

 

Celé vejce vyšleháme s krystalovým cukrem. Přidáme olej, vodu, mouku a kypřící prášek. Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout. Polejeme náplní, kterou necháme ztuhnout. Potom na koláč rozetřeme vyšlehanou smetanu se ztužovačem.

Náplň: Kompotové jahody spolu se šťávou rozmixujeme. V trošce vody si rozmícháme vanilkové pudinky. Do rozmixované hmoty přidáme  vanilkové pudinky, krystalový cukr, vanilínový cukr a spolu uvaříme za stáleho míchání. Polovychladnutou náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlé těsto.

Jahodovo-jogurtový dort

1 balíček dětských piškotů, ovocná šťáva nebo likér

Krém:
2 lžíce želatiny
1 dl mléka
3 kelímky bílého jogurtu (450 g)
3-4 lžíce pískového cukru
1 balíček vanilinového cukru
250 g jahod

Rosol:
1 l ovocné šťávy
1 l vody
1 balíček pudinkového prášku s jahodovou příchutí

Na ozdobení:
ušlehaná smetana
jahody

 

 

 

Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty, které jsme pokapali ovocnou šťávou nebo likérem. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Bílý jogurt, cukr, rozpuštěnou želatinu a jahody našleháme do hladkého krému. Na piškoty rozetřeme polovinu krému, pokryjeme piškoty a zakryjeme zbývajícím krémem. Z ovocné šťávy, vody a pudinkového prášku uvaříme rosol. Jahody ozdobně rozložíme na povrch krému a zalijeme je rosolem. Dort necháme v chladničce ztuhnout a rozležet. Před podáváním jej ozdobíme pevně ušlehanou smetanou a jahodami.

Jahodový koktejl

1)
jahody
2 dl mléka
1 kopeček jahodové zmrzliny
1 kopeček vanilkové zmrzliny

2)
jahody
1dl mléka
1dl sody
1 kopeček jahodové zmrzliny
1 kopeček vanilkové zmrzliny

 

 

Postup:
Kopeček vanilkové zmrzliny a jahody rozmixujeme s mlékem (sodou), nalejeme do poháru, navrch dáme kopeček jahodové zmrzliny a ozdobíme jahodami.

Jahodový pohár

1 vanilkový pudink
1/2 l mléka
2 lžíce cukru
1 bílý jogurt
1 lžíce rumu
2-3 lžíce cukru
250 g jahod
cukrářské piškoty

 

Jahody nakrájíme na plátky, posypeme cukrem a necháme odstát, ať pustí šťávu. Pudink uvaříme podle návodu a necháme úplně vychladnout. Polovinu jahod rozmixujeme a přidáme pudink, jogurt a nakonec rum. Krém nalijeme do pohárů, přizdobíme jahodami a cukrářským piškotem.